Aktivitets- og samværstilbud

Borgerne har meget forskellige interesser og behov. Borgerne har brug for struktur, verbal støtte, fysisk hjælp og vejledning i løbet af dagen, og de kræver personalets hjælp i mere eller mindre grad i alle aktiviteter og gøremål.

Enkelte borgere i gruppen trives bedst i rutiner og forudsigelighed, derfor arbejder vi med struktur og genkendelighed.

Borgerne tilbydes forskellige aktiviteter. Nogle af aktiviteterne er med udgangspunkt i den enkeltes interesse, kunnen og formåen, færdigheder og behov, mens andre er fællesaktiviteter.

Aktivitets- og samværsgruppen tilbyder blandt andet:

  • Små kreative opgaver, der passer til den enkelte borgers færdigheder
  • Gåture
  • Musik og sang
  • Højtlæsning
  • Bålhygge
  • Sansestimuli (Velfærdsteknologisk sansestimuli)

Aktivitets- og samværstilbud – beskæftigelsesrettede aktiviteter

Som en del af Tønder Kommunes § 104 Aktivitets- og samværstilbud tilbydes beskæftigelsesrettede aktiviteter.

Borgerne tilbydes beskæftigelsesrettede aktiviteter som er tilpasset borgerens færdigheder. Der arbejdes ud fra den rehabiliterende tilgang for at bibeholde, støtte eller udvikle borgerens færdigheder.

Gruppen tilbyder blandt andet beskæftigelsesrettede aktiviteter i form af:

  • Montageopgaver, der passer til borgernes færdigheder
  • Vedligeholdelse af Marskstien
  • Serviceopgaver i huset, for eksempel at forberede saft og kaffe, opfyldning af hygiejnemidler og daglige gøremål i huset
  • Fremstilling af kreative produkter, hovedsageligt til salg i 2nd Hand-butikken
  • Kantine, madlavning, bagning med mere.

Beskyttet beskæftigelse § 103

Borgerene får mulighed for at arbejde på en arbejdsplads, hvor de tilbydes forskellige arbejdsopgaver i beskyttede rammer.

Arbejdsopgaverne består i at løse opgaver for virksomheder, som bliver tilrettelagt efter den enkeltes kunnen.

Vi hjælper med at vedligeholde Marskstien, som er en rute på 54 km, samt stisløjfer. Opgaven består for eksempel i, at borgerne klipper græs ved pæle og sørger for, at skiltningen er i orden.

Montageopgave

Der arbejdes med forskellige montageopgaver. Det er bestillingsopgaver, som løses for virksomheder. Opgaverne er tilrettelagt den enkelte borger.

Butik

Værkstedet ligger i gå afstand til 2nd Hand. Borgerne hjælper med at sortere genbrugsting og tøj, sætter priser på og leverer det til butikken, hvor varerne efterfølgende sættes på plads.

Praktiske opgaver

Borgerne hjælper hinanden på skift med kantinedriften i huset. Borgerne laver indkøb samt forberedelse af mad en gang ugentligt. 

Som en del af beskyttet beskæftigelse varetager borgerne vedligeholdelse af udendørsområder for eksempel græsslåning og rengøring og vask af busser.

Medarbejderudviklingssamtale (MUS)

Alle medarbejdere bliver tilbudt en MUS-samtale en gang om året. Her drøftes arbejdsopgaver og evt. nye muligheder for opgaver. Endvidere bliver der talt om trivsel på arbejdet og blandt deres kollegaer.

OCN

Borgerne tilbydes et OCN-bevis, som er et kompetencebevis.

Det har fokus på de færdigheder, som de har, og som de kan bruge i deres videre forløb – for eksempel at slå græs og betjene en havetraktor.

Madklubben

Formålet med Madklubben er at skabe et ressourceorienteret og anerkendende miljø, hvor borgerne lære at lave simple hverdagsretter, så de motiveres til at lave mad i eget hjem.


I Madklubben har vi fokus på at styrke de gode relationer, hvor der samarbejdes og løftes i flok. Borgerne siger om madklubben: ’’Gode opskrifter, hygge, man kan have det sjovt, og det er rart at have nogen at spise sammen med’’.

Der er madklub torsdag i lige uger.

Tovholder af Madklubben er socialpædagogerne Maja Kurth mk2@toender.dk og Christina Bendixen cb3@toender.dk

Madklubben holder til på beskæftigelsen Vidåværkstedet på adressen Søndre industrivej 4 i Tønder.

Madklubben er et tilbud, som hører under § 85.